Ugrás a fő tartalomra
Ide kattintva a Kapos Holding Zrt. elektronikus ügyfélszolgálati oldalán otthonról is kényelmesen intézheti ügyeit.

Európai Unió által kiírt pályázatok

Városi Zöld Fűtőmű

VÁROSI ZÖLD FŰTŐMŰ

 

 

Városi Zöld Fűtőmű: a zöld és megújuló energiaforrás

Miközben egyre nagyobb az emberiség energiaszükséglete, a készletek kifogyóban vannak világszerte. A megoldás: a megújuló energiaforrások felkutatása, használata.

 

Kaposvár kiemelt célja a zöld város megteremtése. Ennek érdekben kerültek napelemek a közintézmények tetejére, ezért cserélték le a gázolajos buszokat földgáz hajtásúra, ezért lett ledes a közvilágítás, ezért épült meg itt Közép-Európa legnagyobb napelemparkja. Ugyanezen célért fejlesztik folyamatosan a távhőrendszert. A karbon-lábnyom csökkentésben nagy szerepe van a lakóhely fűtésének. De az sem mindegy, hogy mivel fűtünk.

 

Távfűtő üzemünk ezért most újabb fejlesztésbe fog: a tervek szerint faaprítékból, vagyis biomassza fűtőműből származó energiával látjik majd el a távfűtőmű energiaigényének nagyobb részét.

Az elszabadult energiaárakat függetlenedéssel és hatékony beruházásokkal lehet féken tartani. A 4,5 milliárd forint értékű beruházással jelentősen olcsóbban lehet majd előállítani a hőt és a melegvizet a városban, ez több mint 640 millió forintos megtakarítást jelent.

A faapríték alapanyagon, vagyis megújuló energián alapuló fűtőmű a garancia arra, hogy a távhőszolgáltatás díja továbbra is kedvező maradhasson. Ráadásul tovább zöldül a város, a beruházásnak köszönhetően ugyanis 12.000 tonna széndioxidot takarítunk meg.

Ugyancsak fokozódik az ellátás biztonsága is, hiszen a megújuló energiahordozónak köszönhetően ugyanis már sokkal kevésbé függ a földgáz szolgáltatóktól Kaposvár.

 

 kap 01.jpg

 

kap 07.jpg

 

 

A projekt bemutatása:

Konzorciumvezető: Építési és Közlekedési Minisztérium
Végső kedvezményezett: Kaposvári Önkormányzat Vagyonkezelő Zrt.
A projekt címe: Kaposvári Biohőtermelő (KBH) létesítése
Támogatás összege: 4.871.728.704 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
A projekt azonosító száma: KEHOP-5.3.4-21-2021-00002

 

A létesítmény:

A Városi Zöld Fűtőmű a 67-es út lakott területén kívül, a Volán telep mellett épül meg. Az 1.700 négyzetméteres létesítményben kap helyet a faapríték tüzelésű fűtőmű, amely apríték-tárolóból, kazánházból és apríték-adagolóból áll. A két kazános fűtőmű teljesítménye 2×7,5 megawatt lesz.

A termelt hőt a távhőrendszerbe egy újonnan épülő vezetékpáron tápláljuk be. Az 1893 méternyi földbe fektetett vezeték nyomvonala is a 67-es út mentén, annak keleti oldalán halad, majd a körforgalomnál kerül át a nyugati oldalra, ahol a zöldsávok és a parkolók alatt vezetik el a 301. számú hőközpontig.

 

Energiahordozók összehasonlítása:

Fosszilis energiahordozó 

(szén, földgáz, kőolaj)

Megújuló energia

(nap- szél-, vízenergia, geotermia, biomassza)

véges készlet

folyamatos megújulás, elegendő alapanyag

kitermelése költséges

könnyebben hozzáférhető

környezetszennyezőbb

környezetkímélőbb

könnyebb tárolási lehetőség

körülményesebb tárolási lehetőség

árát a világpiac határozza meg

ára helyben is szabályozható

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hazánkban működő biomassza erő- és fűtőművek:

Magyarországon jelenleg az alábbi településeken működik biomassza alapanyagokat felhasználó erő- és fűtőmű:

 1. Mohács
 2. Miskolc
 3. Baja
 4. Komló
 5. Pornóapáti
 6. Körmend
 7. Mátészalka
 8. Szombathely
 9. Tamási
 10. Szolnok
 11. Almásfüzítő
 12. Ajka
 13. Salgótarján
 14. Pécs
 15. Tata
 16. Tatabánya
 17. Tiszaújváros
 18. Oroszlány
 19. Keszthely
 20. Záhony

 

kérdések-válaszok:

 

-         Mi a beruházás célja? Mit nyernek vele a kaposváriak?

Biztonságosabb, megfizethetőbb távhőszolgáltatást tudunk nyújtani a kaposváriaknak. A faapríték alapanyagon, vagyis megújuló energián alapuló fűtőműnek köszönhetően energetikai besorolásuk alapján is értékesebbek lesznek az ingatlanok és 12.000 tonna széndioxidot takarítunk meg.

 

 

-         Mi az a biomassza?

A biomassza az egyik legfontosabb szerves anyag bolygónk ökoszisztémájában. Ennek oka, hogy rengeteg módon felhasználható: nem csak az ember, de szinte minden élőlény képes valamilyen módon hasznosítani. Az embernek a legnagyobb hasznot a fűtőértéke nyújtja, hiszen a biomassza megújuló energiaforrásnak számít. Ha elégetjük, azzal energiát nyerünk ki belőle, és mindeközben nem károsítjuk a környezetet.

 

 

-         Miért biomassza alapú?

A megújuló energiahordozók közül ez az, amelyikből megfelelő mennyiségű alapanyag áll helyben (SEFAG) rendelkezésre, ráadásul nem függ az időjárástól, mint a nap- vagy a szélenergia.

 

 

-         Jár-e kellemetlen szaggal, porral a működés?

Nem. A fűtőműbe csak faapríték kerül. Az égés során minden melléktermék zárt konténerekbe kerül.

 

 

-         Egész évben működik-e a fűtőmű?

Nem, csak télen fog működni, amikor nagyobb a kaposváriak energiaigénye. 

 

 

-         Honnan lesz elég alapanyag?

Fenntartható erőgazdálkodásból a somogyi erdőkből, ahonnan eddig országon belül (pl. Pécsre) és azon kívül vitték a faanyagot. Most ez helyben hasznosul. A faanyag elégetése során ugyanannyi szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyit életében elnyelt, tehát karbon-, azaz széndioxid semleges. A folyamat gyakorlatilag egy körforgás, hiszen megfelelő erdőgazdálkodási módszerekkel a teljes faállományt folyamatosan meg kell újítani.

 

 

-         Mit jelent a fenntartható erdőgazdálkodás?

A fenntartható erdőgazdálkodás egyik fő célja a társadalom faanyagszükségletének kielégítése, vagyis a fahozam hosszú távon való biztosítása. Magyarországon a fahozam (évi növedék) közel állandó 13 millió m3.

 

 

-         Nem lesz-e megnövekedett kamionforgalom a közelben?

Nem, mivel a fűtőmű a 67-es út mellett, lakott területen kívül épül meg, a faaprítékot szállító járművek pedig a 67-es úton, illetve az elkerülőn keresztül közlekednek majd.

 

 

 

 

Csatolmányok:

- levegővédelmi tanulmány

- építési engedély

- vezetékjogi engedély

- önkormányzati tervtanács engedélye

- optikai tervek

- műszaki leírás

- látványtervek

- közbeszerzések - felhívás + eredmények + dokumentáció

- Szabadics szerződése

- támogatási szerződés

- konzorciumi szerződés

 

Városi Zöld Fűtőmű látványtervek


 

Távfűtési rendszer energetikai korszerűsítése és új fogyasztók bekapcsolása a távfűtési hálózatba Kaposváron

sz2020.jpg

KEHOP-5.3.1-17-2017-00001

A pályázott projekt megvalósítását alapvetően két szempont indokolja: a fogyasztói kör bővülésével a hőigény és ezzel a gazdaságos működés szinten tartása, a távvezetéki részek korszerűsítésével a veszteség és így a működési önköltség csökkentése. A projekt révén a város, azon belül is a belső részeinek légszennyező terhelése csökken, a projekt előrelépést jelent abban az irányban, hogy 2050-re a város energetikailag önfenntartó lehessen.

A projekt közvetlen célja a Béke-Füredi lakótelepen lévő távhő létesítmények (vezetékek és hőközpontok) korszerűsítése, a hőveszteségek csökkentése, valamint új fogyasztók csatlakoztatása a távhőrendszerre, a belvárosi részen, a 2013-ban kiépített új távhőgerinc mentén, ezáltal javítva annak kihasználtságát, a távhőszolgáltatás gazdaságosságát.

A projekt közvetett célja a távhőrendszer olyan korszerűsítése, amelynek révén a fogyasztók energiatakarékosabb és ezáltal alacsonyabb önköltségű hőellátást kapnak. A projekt révén hosszabb távon is fenntartható, csökkenő hőveszteségű és csökkenő CO2 kibocsátású távhőszolgáltatás valósulhat meg, csökken a nemzetgazdaság fosszilis energiahordozó felhasználása, továbbá importfüggősége.

A Béke-Füredi lakótelepen az alábbi távhő létesítmények (vezetékek és hőközpontok) korszerűsítése fog megvalósulni:

 • Távfűtési vezeték rekonstrukciója az EA1 aknától (48-as Ifjúság útja 41.) a BA1 aknáig (48-as Ifjúság útja 54.)
 • Távfűtési vezeték rekonstrukciója a BA1 aknától (48-as Ifjúság útja 54.) a B2 hőközpontig (Béke u. 97)
 • Távfűtési vezeték rekonstrukciója a BA1 aknától (48-as Ifjúság útja 54.) az F hőközpontig (48-as Ifjúság útja 44.)

A Béke-Füredi rekonstrukciós részek összesen 1286 nyomvonal folyóméter új, előszigetelt, talajba fektetett vezetékhálózatot tartalmaznak, míg a hőközponti rekonstrukció során a B2 hőközpont (Béke u. 97), a Kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium (Gyakorló Iskola, Béke u. 75.) hőközpontjai újulnak meg, valamint a BA1 jelű akna helyére egy teljesen új, B jelű hőközpont fog felépülni.

A belvárosban az új távhőhálózat kiépítése, valamint új fogyasztók bekapcsolása az alábbi helyeken fog megvalósulni:

 • Ezredév utcai távfűtési vezeték épül ki rákapcsolva az Ügyeleti Orvosi Rendelőt
 • Bajcsy-Zsilinszky utcai távfűtési vezeték rákapcsolva a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár épületét
 • o Széchenyi téri távfűtési vezeték mentén új fogyasztóként rákapcsolódnak a Széchenyi téri Kormányhivatal, az OTP Bank, valamint a Magyar Telekom épületei
 • A Fő utcában létesítendő távfűtési vezeték mentén rákapcsolódik a Fő utcai Kormányhivatal, valamint a Kodály Zoltán Általános Iskola épülete is
 • A Kórház déli tömbjén a „Fertőző” épület, továbbá a Központi labor, az „Anyaépület” valamint az Orvos-Nővérszálló épületei kapcsolódnak új fogyasztóként. A Németh István Program keretében a Kórház déli tömbje teljes mértékben megújul, a volt „Fertőző” épület a Kaposvári Polgárok Háza lesz a civil szervezetek részére, a Központi labor Bábszínházként üzemel majd, az „Anyaépület” informatikai oktatóközpont funkcióját tölti be, melyek mind a távfűtési hálózat új fogyasztói lesznek.
 • Az Anna utcai távfűtési vezeték a Rákóczi téren átépített Csiky Gergely Színházat, valamint a gróf Apponyi Albert utcai új Ügyészség épületét fogja ellátni távhővel
 • A Pázmány Péter és a Vörös telek utcai távhővezeték a Zrínyi Ilona Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát kapcsolja rá új fogyasztóként
 • Az Arany János utcában épülő új távfűtési vezeték az újonnan épülő Sportcsarnok Arénáját kapcsolja rá a távhőre, valamint az Arany János utcából leágazó Kisfaludy utcai Általános Iskola lesz új fogyasztó
 • A Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskolában épül új távfűtési hőközpont, melynek vezetéke már egy korábbi beruházásban megépült



Támogatás összege (Ft): 884 588 675
Összköltség (Ft): 2 118 856 292
Támogatás mértéke: 50%

2019.10.29-én végleges projekt műszaki átadás átvételi eljárás megtörtént.

Galéria

Rendezvények


Kivitelezés

Hőközpont

Kapcsolat:

NFP NEMZETI FEJLESZTÉSI PROGRAMIRODA NONPROFIT KFT.
E-MAIL: NFP@NFP.HU I TELEFON: +361 2390420

Helyi hő- és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal


A KEHOP-5.3.2-17-2017-00009 azonosítószámú projektet az Irányító Hatóság 2021. 11. 29. napon tudomásul vette a Támogatási Szerződéstől való visszalépést.
az új pályázatot itt találja.



A megvalósíthatósági tanulmány háttere, előzményei

Az ELMIB Zrt. 2011-ben EU-társfinanszírozott vissza nem térítendő támogatást nyert biomassza tüzelésű kapcsolt hő- és villamosenergia termelő erőmű létesítésére a 67-es út mentén, a volt laktanya területén. A termelt hőt az erőmű a kaposvári távhőrendszerbe táplálta volna be, a megújuló energiahordozó hasznosítás ezáltal egyből 50 % feletti részesedést ért volna el a távhőben. A projekt ellehetetlenült, a volt laktanya területe továbbra is kihasználatlan, a távhőszolgáltatásban értékesített hő kétharmada közvetlenül földgáz tüzelésű kazánokban kerül előállításra, a fennmaradó hányad földgáz bázisú kapcsolt energiatermelésből származik.

A megújuló energiahordozók hasznosításának növelése több irányból megjelent elvárás. A nemzeti vállalás közismert, teljesítése országos érdek, Kaposváron ehhez csatlakozni – tekintettel a helyben rendelkezésre álló erőforrásokra – a fásszárú (faapríték) és a lágyszárú (biogáz) biomassza energetikai hasznosításával látszik célszerűnek a hőtermelés terén. Kaposvár vezetése célul tűzte ki, hogy 2050-ig megújuló alapra helyezik a város energiafelhasználását. Helyi szinten is jelentős lépések történtek ebben az irányban: CNG (nagynyomású földgáz) hajtású buszok, biogáz felhasználási lehetőséggel, tisztán elektromos hajtású kishaszonjárművek beszerzése projektgazdánál stb.

A projektgazda Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. a fentiek szellemében célul tűzte ki, hogy a távhőrendszer fejlesztésének központi elemévé teszi a megújuló energiahordozó hasznosítását a távhőtermelésben. A 2015. évi fejlesztési tervekben ezt a volt laktanya területén létesítendő biomassza fűtőmű formájában fogadtatta el a városvezetéssel. A faapríték tüzelés illeszkedik a környék adottságaihoz, a távhővezeték kiviteli terve is elkészült, az érintett terület ingatlanjain eddig semmilyen fejlesztés nem indult meg.

A projekt műszaki tartalma

A távhőrendszer, valamint Kaposvár Megyei Jogú Város fejlesztési tervei alapján került kialakításra a műszaki tartalom és megválasztásra a helyszín. A kiválasztott beépítendő teljesítmény úgy lett megválasztva, hogy a fűtőmű optimálisan illeszkedjen a távhőrendszerbe, de tegyen lehetővé két ütemben való megvalósítást, nyújtson lehetőséget az adott helyszínen további fejlesztésekre, ne hozza kedvezőtlen helyzetbe más hőforrások (megújuló, hulladékhő, kapcsolt stb.) hasznosítását.

A létesítendő épületek, építmények fő jellemzői:

Fűtőmű épület alapterülete:   772,00 m2

Napi tároló épület alapterülete:   259,05 m2

Heti tároló építmény alapterülete:   679,75 m2

 

A fűtőmű épület részei:

- a 12,0 méter tiszta belmagasságú kazánház,

- a kazánház déli oldalához kapcsolódó - vezérlő, technológia és szociális helyiségeket tartalmazó - 3,00 méter belmagasságú kiszolgáló épületrész.

- a napi tároló a kazánház a keleti oldalához csatlakozó, a kazánokat aprítékkal ellátó, 6,0 méter belmagasságú épületrész.

- a heti tároló egy a három oldalán 4 méteres támfalakkal körbevett terület, védőtető nem készül.

A projekt része a hő távhőrendszerbe táplálására szolgáló DN 300 méretű primer távfűtési vezetékpár, előszigetelt földbe fektetett vezetékkel. A csatlakozási pont a 301. jelű hőközpont.

 

 

A létesítendő kazántechnológia fő jellemzői:

A kazánházba két azonos teljesítményű melegvízkazán kerül, az alábbi fő paraméterekkel:

kazánok száma:  2 db

névleges hőteljesítmény (kazánonként):  7,5 MW

szabályozási tartomány: 30-105 %

összes beépített hasznos hőteljesítmény:  15 MW

hatásfok az üzemi tartományban:   88-91 %, füstgáz hőhasznosítóval

előállított hőhordozó:   távfűtési melegvíz

kazán üzemi kilépő hőmérséklet:   108 °C

kazánház üzemi kilépő hőmérséklet:  108-70 °C, visszatérő víz bekeverésével beállítva

kazán üzemi belépő hőmérséklet:                          
cca. 90 °C, kazánszállító méretezése szerint, biztonsággal a füstgáz harmatpont felett, kazán kilépő víz visszakeverésével beállítva

kazánházi üzemi belépő hőmérséklet:   50-65 °C.

engedélyezési túlnyomás/hőmérséklet:    13 barg /110 °C

tervezési nyomás/hőmérséklet:   16 barg /120 °C

névleges nyomásfokozatú elemek:   PN16

 

A projekt energetikai jellemzői:

 

A projekt révén 190 001 GJ/év megújuló energiahordozóból (faaprítékból) előállított hő kerül a távhőrendszerbe, így a megújuló részarány a projekt megvalósulását követően a jelenlegi, gyakorlatilag 0 %-os értékről 61 %-ra nőhet.

A projekt megvalósulásával a kiadott hő hőforrás struktúrája jelentősen megváltozik, a földgáz alapú közvetlen hőtermelés aránya a jelenlegi 2/3-ról 1/4 alá csökken, a kapcsolt hő- és villamosenergia termelés, vagy energetikailag hasonlóan kedvező módon történő hőtermelés aránya 1/3 marad változatlanul.

A biomassza kazánok tervezett éves faapríték felhasználása 22 600 tonna, ez fűtőérték alapú hőtartalomban 226 196 GJ/év-nek felel meg. A projekt eredőben 12 302 t/év üvegházhatású gázkibocsátás (ÜHG-kibocsátás) elkerülését teszi lehetővé.

 

A Támogatási Szerződésre vonatkozó adatok:

 

-  A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2017.09.15.

-  A Projekt fizikai befejezésének napja: 2019.09.15.

- A projekt összköltsége: 1.611.318.000 HUF

-  A Projekt elszámolható nettó összköltsége: 1.222.379.607 HUF

-  A Projekt támogatásának mértéke: 60 %

-  Szerződő Fél: NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (1139 Budapest, Pap Károly u. 4-6.)

i

Kaposvár Távfűtés Energia Hatékonyságának Növelése









99,44 MFt vissza nem térítendő támogatás a takarékosabb, színvonalasabb távfűtésre – az Európai Uniótól és a Magyar Államtól

A projekt célja a távhőtermelés és távhőszolgáltatás hatékonyságának növelése, a keringetési villamos energiafelhasználás csökkentése, valamint a hálózati hőveszteségek csökkentése volt. A projekt 2014 nyarán valósult meg, a teljes bekerülési költsége 99,44 MFt volt, a teljes beruházás vissza nem térítendő támogatásból valósult meg, a KEOP-5.4.0/12-2015-0010 számú pályázat keretében.

A fűtőművi keringetés szivattyúja nem volt alkalmas a kibővült hálózat és a változó tömegáramú keringetés elvárásai között gazdaságosan működni, ezért a fűtőműben egy korszerű, fordulatszám szabályozású keringető szivattyú került beépítésre. Éves átlagban várhatóan 88000 kWh-t meghaladó megtakarítás érhető el ez által. A beruházással a változó tömegáramú keringetés korszerű optimalizált nyomásszabályozást kapott, az 5 új nyomásérzékelő által a felügyeletbe küldött jelek alapján számítógépes algoritmus optimalizálja a szivattyú fordulatszámát.

A projekt keretében a Táncsics Gimnázium csatlakozott a távhő rendszerre, segíti a jobb kihasználtságú hőtermelést, a távhőtermelés és -elosztás fix és változó költségeinek fajlagos csökkentését. A projekt keretében korszerű, kompakt hőcserélő blokk létesült, az iskola pincéjében, kiváltva az elöregedett alacsony hatásfokú FÉG-VESTALE tetőtéri kazánokat.

Szintén a projekt részét képezte a Honvéd utca 19-23 távhővezeték cseréje. Az épületeket ellátó primer vezetékek kora elérte a 40 évet, hővesztesége a mai viszonyok között jelentős mértékű volt. Az épületek körüli közterületek felújítása miatt indokolttá vált a vezetékszakasz előrehozott cseréje. A projektrész keretében korszerű, előszigetelt ISOPLUS vezetékek kerültek beépítésre.

A projekt révén megvalósuló környezeti előnyök között kiemelendő a villamos energia felhasználás csökkenése 88371 kWh/év értékkel, a projektszinten megtakarított primer energiahordozó mennyisége 2862,4 GJ/év, az üvegház-hatású gázkibocsátás csökkenése 212,4 t/év értékkel.

A Támogatási Szerződésre vonatkozó adatok:

- A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2014.04.30.

- A Projekt fizikai befejezésének napja: 2015.09.30.

- A Projekt elszámolható nettó összköltsége: 99.439.820 HUF.

- A Projekt támogatásának mértéke: 100%.

- Szerződő fél: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (1011 Budapest, Fő u. 44-50.), mint Támogató.


Távfűtőmű és HMV hőközpont energiahatékonysági korszerűsítése

A PROJEKT RÉSZLETES BEMUTATÁSA

A projektet a versenyképesség és környezeti fenntarthatóság szempontjai indokolják, amelyek egyrészt a gazdasági-társadalmi környezetből, másrészt a technológia elavult, elvárásoknak nem megfelelő voltából adódnak. A hatékonysági kényszerre vonatkozóan a 4. pontban adtunk információt. A technológiai indokok a következők: a kazánház folyamatos bővülése nyomán a meglévő közös berendezések alulméretezetté váltak, az eredeti kapcsolás korszerűtlen lett (pl. keringetés, kézi szabályozás). A Kinizsi városrészt ellátó 301. sz. HMV hőközpont nem volt képes a hidraulikailag, hőigény szempontjából is különböző két körzet hatékony ellátására, az indokoltnál magasabb hőmérsékleten üzemelt. A meglévő melegvíz kút vízminősége nem volt alkalmas az előírt minőségi paraméterek betartására, hőtartalmának hasznosításához kezelésre volt szükség.

A projekt célja a hőtermelés és hőellátás energiafelhasználásának csökkentése, az ezzel kapcsolatban felmerülő költségek csökkentése. A projekt célja ezen keresztül a helyi és országos környezeti állapot javítása, az ÜHG kibocsátás csökkentése. A projekt révén a földgáz felhasználás csökkentése, így az importfüggőség csökkentése is elérhető.

A projekt közvetlen célcsoportját a HMV ellátásban érintett körzetek fogyasztói adják, illetve az összes távhő fogyasztó is érintett a gazdálkodás eredményeiből való részesülés miatt. Tágabb értelemben Kaposvár lakosságának is előnyös a projekt, mivel a városi tulajdon értéke növekszik, a város környezeti állapota javul.

A műszaki tartalom főbb elemeit a projekt projektrészei szerinti bontásban mutatjuk be:

Kazánházi korszerűsítés projektrész:

Nyári szivattyú cseréje, meglévő egység áttelepítésével, kazánköri vezetékek DN500, új osztó/gyűjtő sínrendszer kialakítása a nyolc kazánhoz, új szakaszoló és elzáró szerelvények, 6 db DN150-DN300 motoros szabályozó szelep beépítése, PLC vezérlésű szabályzó automatika, kazánházi felügyeleti rendszer korszerűsítése.

301 HMV hőközpont projektrész:

Egy 120 kW-os és egy 300 kW-os hőteljesítményű lemezes hőcserélő blokk beépítése, cirkulációs szivattyúk cseréje, automatikus szabályozás kiépítése, hőközponti épület felújítása.

Vízkezelő rendszer projektrész:

Vas-, mangán és ammónia mentesítő vízkezelő rendszer 27 m3/h átlagos vízáramra, a következő főbb technológiai egységekkel: előoxidáló vegyszeradagoló, vas- és mangántalanító szűrő, visszamosó szivattyú, NaOCl vegyszeradagoló, aktívszén szűrőegység.

A Támogatási Szerződésre vonatkozó adatok:

- A Projekt azonosító száma: KEOP-5.4.0/12-2013-0034

- A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2007.03.30.

- A Projekt fizikai befejezésének napja: 2009.10.01.

- A Projekt elszámolható nettó összköltsége: 112.458.040 HUF

- A Projekt támogatásának mértéke: 50%.

- Szerződő fél: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.), mint Támogató képviseletében eljáró NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft., mint Közreműködő Szervezet.


Sajtóközlemény

Kaposvári Távfűtőmű és HMV hőközpont energiahatékonysági korszerűsítése

Sajtóközlemény - Kapos Extra 2014.01.16

Fotódokumentáció

Fűtőmű N2 csúcsüzem kialakítása

301-es HMV hőközpont felújítása

Fűtőmű ivóvíz vízkezelő rendszer beépítése

Sajtóközlemény - Kapos Extra 2014.01.16


Távvezetéki korszerűsítés és új fogyasztók bekapcsolása

Távvezetéki korszerűsítés és új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba Kaposváron

A pályázott projekt három egymáshoz szorosan kapcsolódó tevékenységből épül fel: a Fűtőműből induló levegőben vezetett gerinc átmérőjének DN400-asra bővítés és föld alá helyezése, a kapcsolódó gerincvezetékek rekonstrukciójával, új gerincvezeték kiépítése DN300 átmérővel a város intézményi területére új fogyasztók csatlakoztatására, hőközpontok kiépítése az új fogyasztóknál.

A pályázott projekt megvalósítását alapvetően több szempont indokolja: a fokozatosan csökkenő hőigények pótlása a gazdaságos működés érdekében, az energetikailag hatékonyabb hőtermelés arányának növelése (gázmotor, tervezett biomassza erőmű), az ellátásbiztonság növelése vezetéki felújítással.

A projekt járulékos előnye a levegő minőségének javítása a belvárosi részeken, a földgázfelhasználása csökkentése, így hozzájárulva az importfüggőség és az ÜHG kibocsátás csökkentéséhez.

A támogatásra szükség van, mivel a projekt beruházási költsége meghaladja Pályázó saját erőforrásait, továbbá a projekt hosszú megtérülésű, összhangban a beépített vezetékek hosszú élettartamával. A támogatás révén megvalósuló beruházás lehetővé teszi a jelentős léptékű, helyi és országos előnyökkel járó biomassza erőmű megvalósítását.

A projekt helyszíne

A projekt Kaposváron, a város belterületén valósul meg, a város belső lakóterületén. A projekt elsősorban közterületeket érint, továbbá intézményi területeket. A beruházások a 48-as Ifjúság útjától délre eső belvárosi részt érintik.

A projekt célja, indokoltsága

A projekt közvetlen célja a távhőértékesítés volumenének növelése a fajlagos felhasználás csökkenése mellett, vezetéki rekonstrukció végrehajtása és fogyasztói kör bővülése.

A projekt közvetett célja a távhőszolgáltatás energetikai hatékonyságának növelése, a környezeti terhelés csökkentése, az importfüggőség és ÜHG kibocsátás csökkentése.

A projekt műszaki tartalma

A projekt keretében a Fűtőmű közvetlen körzetében 1980 m előreszigetelt vezetékkel lesznek kiváltva a meglévő régi vezetékek, a megnövelt gerincvezetéki átmérő lehetővé teszi új fogyasztók bevonását. Az új gerincvezeték és bekötővezeték rendszer összesen 6462 m előreszigetelt vezeték lefektetésével négy önkormányzati intézményt és a Kaposi Mór Oktató Kórházat köti be a távhőrendszerbe. Öt kompakt hőközpont kerül telepítésre és távfelügyeleti rendszerbe kötésre. A projekt teljes beruházási költsége 1060 MFt.

A projekt által biztosított energiamegtakarítás

A projekt révén 11545 GJ földgáz kerül évente megtakarításra, az ÜHG kibocsátás éves csökkenése 2049 tonna lesz. A kedvező értékek a kapcsoltan történő hő- és villamosenergia termelés növekedésének, alacsony hatásfokú gázkazánok kiváltásának köszönhető.

A projekt főbb energetikai és gazdaságossági mutatói

A projekt ÜHG kibocsátás csökkenésre vetített elszámolható költsége 511 eFt/t/év, a primerenergia megtakarításra vetített elszámolható költsége 90,8 eFt/GJ/év, a projekt belső megtérülési rátája 3,55%.

A projekt megvalósítás tervezett ütemezése

A projekt előkészítése 2010-ben valósul meg, az év végig a közbeszerzési eljárás ajánlatkérési szakasza is lezárul. A fizikai kivitelezés két szakaszban valósul meg. Az első évben (2011) a Kórházig épül ki az új gerincvezeték, megtörténik a hőközpont telepítése és a rákötés. A második évben a DN400-as gerinc és kapcsolódó vezetékei kerülnek felújításra, az új távhővezetékek elérnek a négy intézményig, ahol a hőközpontok telepítésével szintén megtörténik a csatlakozás.

A projektet megvalósító szervezet

A projektet Pályázó saját szervezete valósítja meg külső erőforrások bevonásával. Hasonló volumenű munkát már végeztek 2003-2006-ban. A személyi állomány gyakorlott, tapasztalt és jogosultságokkal is rendelkezik.

A projekt keretében létrehozott berendezések üzemeltetése

A projekt keretében létrehozott összes berendezés a Pályázó tulajdonába és üzemeltetésébe kerül.

A fejlesztés tervezett pénzügyi keretei

A beruházás teljes költségvetése 1060 MFt, ebből 500 MFt vissza nem térítendő támogatásként tervezett. A saját forrás részben tulajdonosi kölcsönből, részben saját cash-flow-ból tervezett, forgóeszköz finanszírozás igénybe vételével.

A Támogatási Szerződésre vonatkozó adatok:

- Projekt azonosító száma: KEOP-5.4.0/09-2012-0006

- A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2012.03.01.

- A Projekt fizikai befejezésének napja: 2013.08.31.

- A Projekt elszámolható nettó összköltsége: 1.047.984.534 HUF

- A Projekt támogatásának mértéke: 47.71% (de legfeljebb 500.000.000 HUF).

- Szerződő fél: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.), mint Támogató képviseletében eljáró „Energia Központ” Energiahatékonysági, Környezetvédelmi és Energia Információs Ügynökség Nonprofit Kft., mint Közreműködő Szervezet.

Kapos.hu médiamegjelenés 2012.12.05-én:
http://kapos.hu/hirek/gazdasag/2012-12-05/megkezdodott_a_tavfutes_korszerusitese_kaposvaron.html

Kapos.hu médiamegjelenés 2013.08.30-én:
http://kapos.hu/hirek/gazdasag/2013-08-30/tovabb_bovult_a_halozat.html

Kapos Extra médiamegjelenés 2013.09.05-én:
Kapos Extra - Lezárult a kaposvári távhőberuházás

Növekvő energiabiztonság, csökkenő fűtésszámla
Több mint egymilliárd forint értékben fejlesztik Kaposvár távhőhálózatát

Egy európai uniós beruházásnak köszönhetően mintegy egymilliárd forintért fejlesztik és bővítik Kaposvár távhőhálózatát. A múlt heti projektnyitó rendezvényen elhangzott: a beruházásnak és az új fogyasztók bevonásának köszönhetően 20 ezer kaposvári lakos energiabiztonsága nő, és a fűtésért is kevesebbet kell fizetni.

A részletekről Zanatyné Uitz Zsuzsanna, a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. távfűtési műszaki vezetője számolt be. Mint mondta, a városban 6816 lakást és 279 egyéb helyiséget fűtik távhővel, a cél, hogy ez a fűtési mód megfizethető, hatékony és szabályozható legyen, az eddigi fejlesztéseken túl ezért pályáztak a „Távvezetéki korszerűsítés és új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba” nevű uniós projektre.

A fejlesztés keretében a régi vezetékeket 1980 méteres szakaszon előreszigetelt vezetékkel váltják ki, 6462 méter hosszan új gerinc-és bekötővezetékeket építenek ki, valamint öt új hőközpontot is telepítenek. A beruházás összértéke 1060 millió forint, ebből 500 millió forint az uniós támogatás, 400 millió a bankhitel és 160 millió a városi önerő.

A távhőrendszerbe új nagyfogyasztókat is bevonnak, így a fajlagos költség tovább csökkenhet. A Berzsenyi Tagiskola, a Munkácsy Mihály Gimnázium, az Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, az intézmény kollégiuma, valamint – a legnagyobb fogyasztóként – a Kaposi Mór Oktató Kórház is csatlakozik a hálózathoz. Mindezek eredményeként 30 százalékkal nő a teljesítménye a rendszernek, csökken a fűtési alapdíj, illetve az energia importfüggősége is.

A munkákkal a tervek szerint 2013. augusztus 31-re végeznek.

A projektnyitón Szita Károly, Kaposvár polgármestere is köszöntötte a megjelenteket. Mint fogalmazott, 20 ezer kaposvári energiabiztonságát növelhetik, a díj csökkenésével pedig elősegíthetik, hogy Kaposvár továbbra is az ország egyik legolcsóbb nagyvárosa maradhasson. Az önkormányzat más lépéseket is tett és tesz az energiahatékonyság növelésére: az elmúlt években több mint 9 ezer panelépület hőszigetelési munkálataiban vállalt szerepet, és már épül a biomassza-erőmű is, mellyel a szolgáltatótól vásárolt földgáz nagy része kiváltható lesz.

Gelencsér Attila, a megyei önkormányzat elnöke kiemelte: örömére szolgál, hogy a kórház egykori fenntartójaként az egészségügyi intézmény is csatlakozott a kaposvári távhőhálózathoz.
A projekt az Európai Unió támogatásával, a Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Várvizi Tamás

Rugalmas foglalkoztatás elősegítése

A kedvezményezett neve: Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató ZRt

A projekt címe: Rugalmas foglalkoztatás elősegítése a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató ZRt-nél

A szerződött támogatás összege: 15 000 000,-Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%


A projekt tartalmának bemutatása: A 12 hónap alatt 100%-os támogatásból megvalósuló 15 millió Ft összköltségű projekt fő célja a szükségletfelmérésben feltárt problémákra és igényekre reagáló munkafolyamat és munkakör szabályzások kialakítása, munkaügyi dokumentációk kidolgozása melyek javítják a munkavállalók életminőségét és életkörülményeit. A rugalmas foglalkoztatási formák száma várhatóan 11-re nő, míg a rugalmas foglalkoztatási formában foglalkoztatottak aránya 32,9--ről 53,3% emelkedik.Továbbá 32 fő képzése valósul meg.

A projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés): 2015.03.31.

Projekt azonosító száma: TÁMOP-2.4.5-12/7-2012-0858

Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok

A kedvezményezett neve: Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.

A projekt címe: „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok-lokálos színterek”

A szerződött támogatás összege: 9.513.808 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt tartalmának bemutatása: A Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. sikeresen pályázott az Új Széchenyi Terv keretében egészségmegőrző program támogatására. Az elnyert támogatás összege 330 programban résztvevő számára nyújt támpontot az egészséges élethez. Van olyan programelem, amely a dohányzásról való leszoktatást támogatja, és olyan is, amely - elsősorban az ügyfélszolgálaton és a diszpécserközpontban dolgozó kollégák részére – a hatékony stresszkezelés fortélyairól szól. Az előadások és csoportfoglalkozások az energiaegyensúly, a rendszeres testmozgás, a helyes és arányos folyadék, illetve sóbevitel fontosságáról ad tájékoztatást. A nyertes pályázat segítségével most nyolc hónap alatt 330 programban résztvevő válhatott egészségesebbé, ez által hatékonyabb és talán boldogabb munkavállalóvá is.

A projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés): 2013.05.31.

Projekt azonosító száma: TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0288


vk tábla 2vk tábla 1