Ugrás a fő tartalomra
Ide kattintva a Kapos Holding Zrt. elektronikus ügyfélszolgálati oldalán otthonról is kényelmesen intézheti ügyeit.

"Generációk kertje" Projekt

kép.jpgkép2.jpg


Beszámoló a MOL Zöldövezet Program

keretében megvalósult

GENERÁCIÓK KERTJE projektről

 

1.3 Project összefoglalása: 

A Kaposvár, Baross G. u. 18. Társasház keleti udvara elhanyagolt volt, a több évtizede ültetett növények elburjánzott képe, a többségében autók parkolására szolgáló terület nem volt kellemes látvány sem az itt élőknek, sem az idelátogatóknak.

 

Az 53 lakásból álló társasházban gyerekek, szülők, nagyszülők élnek együtt, ezért a projekt célja az volt, hogy megvalósuljon egy olyan közösségi tér, ahol minden korosztály jól érzi magát: a gyerekek az udvari játékokat vehetik igénybe, míg a szépkorúak a padokon üldögélve, beszélgetve kapcsolódhatnak be a közösség életébe, a kert a középgenerációnak pedig lehetőséget nyújt az aktív kikapcsolódásra, a kert karbantartása, rendezése által.

 

A kert kialakítása során minden lakó segítségére szükség volt, aki nem aktív munkával, az a „dolgozóknak” kávé, sütemény, ásványvíz biztosításával vette ki a részét.

 

A munkába, a költségek csökkentésébe támogatókat is sikerült bevonni, akik termőfölddel, gépi munkákkal segítették a kert létrehozását.

 

A kert kialakítása előtt azonban komoly problémát kellett megoldani: az ereszcsatornák nem megfelelő kialakítása, állapota miatt azok felújítása, illetve a gépi munka során a rejtett csatorna fedlapok törése miatt azok cseréje. Ezeket soron kívül kellett orvosolni, hiszen a kész kertben az emelőkosaras autó és a kisgép csak jelentős rombolás árán végezhetett volna munkát. Így a kert kialakítása és az ültetés is jelentős csúszást szenvedett, de ennek ellenére a közösségnek sikerült eredményesen elvégezni és befejezni a projektet.

 

A szükséges felújításokat követően vehette kezdetét a valódi munka, a földterület rendezése, a betonozás, a játszótér kialakítása és felépítése, az ültetés, a kerti sütő építése, a homokozó kialakítása stb.

 

A munkák végeztével a növények beépítésére, a kert megvalósítására -mindenki megelégedésére- sor került. A játszóelem a tavaszi-nyári-őszi időszakban mindennap hangos a gyerekkacajtól. A szülők/nagyszülők addig a padon pihenhetnek, illetve a hétvégi közös beszélgetés aktív kerti munkával telik.

 

 

1.2 Eredmények:

A pályázat során 280 m2 területet sikerült parkosítani, beültetni. 

Beültetésre került: 2 db őshonos fa; közel 90 db cserje; hagymás virágok, fűszernövények és kisebb sziklakerti növények. Megvalósult köztéri elemek: füvesített terület játszótéri elemmel, csúszdával, hintával; homokozó ülőpad résszel; szalonnasütő; pad; növénysarok, betonozott járda.

baross-előtte.jpg

2018 08 10.jpg

2018 08 18.jpg

2018 09 20.jpg

2018 10 27.jpg

2019 05 11.jpg

összeszedett.jpg

További képek elérhetőek a "Képek" menüponton.

Videók:

Generációk Kertje

Baross Generációk Kertje

Zöldövezeti Program