Ugrás a fő tartalomra
Ide kattintva a Kapos Holding Zrt. elektronikus ügyfélszolgálati oldalán otthonról is kényelmesen intézheti ügyeit.

Zöldfűtőmű - A lakásokig ér a távhőszabadság

2022-03-21

Somogyban a kaposvári cukorgyár mellett csupán a kaposvári távfűtőműveknek kell büntetést fizetni a szén-dioxid-kibocsátás mértéke miatt, ám ennek a helyzetnek hamarosan vége, mert készül az új zöldfűtőmű – hangzott el a szerdai projektindító konferencián a városháza dísztermében.

Összesen 6900 kaposvári lakás és 305 közintézmény kapja a hőt és meleg vizet a kaposvári távfűtési rendszerben. A kaposvári lakások 30 százalékát kötötték be, összesen 36 kilométernyi távvezetékkel. A távfűtés árbevétele 3,4 milliárd forint volt tavaly. A rendszer azonban a törvény szerint jelenleg nem számít hatékonynak, mert az évi megtermelt 242 terajoule energia 64 százalékát gázkazán segítségével földgázból nyerik. A hatékonyság hiánya akadályozná a fejlesztéseket, az új fogyasztók bekötését. Az új biomassza fűtőmű azonban 57 százalékban faaprítékot használ majd. 
– A korszerű és energiatakarékos, új zöldfűtőmű megteremti a további fejlesztési lehetőségeket – mondta Szaka Zsolt, a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. 
Már 2003-ban felmerült, hogy a kitermelt zselici fákat helyben kellene hasznosítani. Tavaly dőlt el, hogy 4,4 milliárd forint támogatásból megvalósulhat a 15 megawatt teljesítményű biomassza fűtőmű, ami évi 22 600 tonna, fenntartható erdőgazdálkodásból származó faaprítékot használ fel. Hosszú távú, stabilitást biztosító szerződést kötöttek a Sefag Zrt.-vel. 
– Az elmúlt év energiaválsága, és az orosz–ukrán háború keltette bizonytalanság visszaigazolta, hogy helyes úton járunk azzal, hogy minél teljesebb energiafüggetlenségre törekszünk – mondta Borhi Zsombor alpolgármester. 
Ráadásul jelentős lesz a megtakarítás, magyarázta Zanatyné Uitz Zsuzsanna, távfűtési műszaki vezető. Egy tonna szén-dioxid-kibocsátás után a bírság jelenleg 37–40 ezer forintot tesz ki, ami euróban számítandó, tehát a forint árfolyamgyengülése nem tesz jót fizetéskor. Azonban a zöldfűtőművel 450 millió forint hasonló bírságot nem kell majd befizetni, így 60 százalékkal olcsóbban állíthatják elő a távhőt Kaposváron. 
 


Káros anyag: nincs ok az aggodalomra

Nem kell megijedni! – felelte kérdésünkre Zanatyné Uitz Zsuzsanna, amikor a biomassza fűtőmű károsanyag-kibocsátásáról érdeklődtünk. Az engedélyezett mérték csupán felét érheti majd el valószínűleg, ez pedig elmarad a környező közúti közlekedés levegőszennyezésétől is. A zöldfűtőmű a Füredi út végén, az új ipari park területén épül. 2023 októberére készülhet el, a Szabadics Zrt. kivitelezésében. A távfűtési műszaki vezető a beszámolójában kitért arra, hogy a távhőhöz eddig csatlakozott lakások értéke is megnő a beruházással, hiszen így hatékony energiafelhasználásúvá válnak. Ha pedig a jövőben minél többen csatlakoznak rá a távhőre, az közvetve a belváros levegőminőségét javítja. A fejlesztés a helyi energiapolitika eszköze lehet, és a város vagyona nő vele.

Forrás: Sonline