Ugrás a fő tartalomra
Ide kattintva a Kapos Holding Zrt. elektronikus ügyfélszolgálati oldalán otthonról is kényelmesen intézheti ügyeit.

INFORMÁCIÓK A KAPOSVÁRI TÁVFŰTÉSRŐL

2018-03-07

Kaposváron a távfűtés kialakítása közel 50 éve, az 1960-as évek legvégén kezdődött el a lakótelepi épületek építésével. A lakótelepekkel együtt 5 kazánház létesült. A kazánházakban földgázzal gőzkazánokban állították elő a fűtési hőenergiát és a használati melegvizet. Mára már csak egy fűtőmű van, mivel a többi kazánház megszüntetésre került és új távvezeték építéssel ezek a fűtőműre lettek csatlakoztatva. A fűtőműben a gőzkazánokat felváltották a forróvizes és melegvizes kazánok, ezenkívül a kazánok mellé gázmotorok is telepítésre kerültek 1997-ben. Tehát a hőenergia mellett immár 20 éve villamosenergia termelés is folyik. Ezt a termelési módot kapcsolt energiatermelésnek nevezzük.

Kaposváron 6877 lakásban és 285 egyéb fogyasztónál van távfűtés. A lakóépületeken kívül ilyen épületek többek között a kórház, a NAV, iskolák, posta, kollégiumok, ebben az évben már a színház, és a most épülő sportcsarnok épülete is csatlakozni fog a rendszerhez.

A fűtőműből a hőenergia távfűtési vezetéken jut el a fogyasztókhoz. A vezetékek között van, olyan, ami vasbeton csatornában van elhelyezve és olyan ami közvetlenül a földbe van fektetve. Az utóbbi már egy korszerűbb kialakítás, mivel a vezetéknek már nem kell külön csatornát építeni és a vezetéket a gyárban már előre leszigetelték. Igy ezeknek jobb a hőszigetelésük, gyorsabban és olcsóbban lehet megépíteni. Az összes távfűtési vezetékünk jelenleg 105 km hosszú, amit úgy lehet könnyen elképzelni, hogy ez a Kaposvártól a Balatonig tartó út hossza oda - vissza.

A fűtőműből kétszer két pár távfűtési vezeték indul el az épületekben lévő hőközpontokig. A hőközpontokban kerül átadásra az épületeknek a fűtési hő, amit ott hőmennyiségmérővel megmérünk. A hőmennyiségmérő mutatja meg, hogy mennyi az épület fogyasztása, ami alapján kell fizetni a fűtési számlát. A fogyasztóknak és a vállalatnak is érdeke, hogy minél kevesebb energiát kelljen felhasználni ahhoz, hogy kellemes hőfok, meleg legyen a lakásokban, közintézményekben.

A fűtésen kívül melegvizet is szolgáltatunk, amit szinté távvezetéken keresztül juttatjuk el a fogyasztási helyekre. A fűtőműből tehát a fűtési vezetékeken kívül egy használati melegvíz vezetékpár is kimegy a fogyasztókhoz. Itt is fontos a takarékosság.

A távfűtési üzem kazánházánál több kémény is található. A kazánoknak összevontan két nagy kéménye van, és a gázmotoroknak mindegyiknek egy külön kéménye összesen 6 kisebb.

A távfűtési üzem területén van kialakítva a kaposvári buszok töltőállomása is. 2015-ben a város 40 db új CNG buszt vásárolt, amik sűrített földgázzal üzemelnek a korábbi diesel üzeműeket felváltva. Ezek már sokkal környezetbarátabbak, kevésbé szennyezik a város levegőjét a többi új jó tulajdonságaik mellett. A fűtőműnél lévő 6 bar nyomású földgázt kompresszorok segítségével 220 bar nyomásra kell sűríteni és ezt tankolják a buszok. A kompresszoroknak nagy a villamosenergia igénye, amit a gázmotoros villamosenergia termeléssel tudunk helyben biztosítani.

Ezen felül a fűtőműben termelt villamosenergiával mennek a szerelőink szolgálati gépkocsijai is. Jelenleg a vállalatnak 4 db ilyen furgonja van. Az elektromos gépjárműveknek is kialakítottunk három db töltőállomást. Ezeknek az autóknak már zöld a rendszáma, nem szennyezik a környezetet, nincs kipufogógázuk. Ezen felül még nagyon csendesek is és a karbantartása is sokkal egyszerűbb és olcsóbb.

A távfűtés az egyik legkorszerűbb fűtésmód, mind kezelhetőség, mind a környezetvédelem tekintetében.

A távfűtés lehetővé teszi, az ún. kapcsolt energiatermelés megvalósítását, ami a hő- és villamos energia együttes termelését jelenti és lehetővé teszi, hogy jóval kevesebb tüzelőanyaggal állítsák elő a hőt és villamos energiát, mint ha a két termék külön-külön egy kondenzációs erőműben és egy fűtőműben történne.

Más tüzelési alternatívákkal szembeni előnye a környezetkímélő jellege, illetve igénybe vevőinek nyújtotta kényelem és nem utolsó sorban biztonságos.